Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Zuckerberg, Maria´er og livets mødomme

Zuckerberg, Maria´er og livets mødomme


# Klummer
Udgivelsesdato Udgivet fredag d. 20. april 2018, kl. 10:06
Zuckerberg, Maria´er og livets mødomme

Af Annemette Norsker, sognepræst, Høsterkøb Kirke

Dengang jomfru Maria fik besøg af englen, der fortalte hende, hun var gravid med Guds søn, da gemte hun sig hos sin tante, for straffen for utroskab var i værste fald stening, i bedste fald social fordømmelse. Historien om det mærkelige barn kom først ud årtier efter og dét kun på grund af, at Jesus selv havde vakt opsigt.

Nu om dage havde historien været ude på alle de sociale medier på et splitsekund.

Det så vi i 2015, da den 15 årige pige her fra Nordsjælland havde sex med 5 drenge, der havde filmet det.

Hun hed ikke Maria, men hendes historie var ligeså ny, som Marias var dengang – what, det er bare ikke rigtigt? Hvad sker der?

Filmen spredtes til hele landet og kun, påstår jeg efter at have læst interviews med mange af de nu anklagede, fordi, det var første gang, man havde oplevet noget lignende.

Og ingen gjorde sig tanker om dengang, for da havde vi alle vores sociale mediemødom i behold, at hver gang man delte den, så delte den sig 100 fold videre.

Og på den måde har vi mange mødomme i vores liv, for nye ting opstår, som ingen kender spændvidden af: Da de første geværer kom, de første bomber, teknologi, fissionsprocessen osv., og nu altså de sociale medier, hvor vi først nu begynder at få øjnene op, hvilke processer de sætter i gang.

Skal de unge mennesker, der dengang delte de film, straffes?

Og i disse dage er det Mark Zuckerberg, der vækker forargelse. Skal han straffes?

Livets dom fik Maria – vi ved stadig ikke, hvad vi skal mene om sandhedsværdien, men talt om det har mennesker altid gjort, og det gør os forstandigere,

Retsvæsenets domme får de unge nu og måske også Zuckerberg, og det splitter os - er det godt eller skidt? Tale om det skal vi, så vi bliver erfaringer rigere. Derefter kan vi langsomt begynde at se på (den eksistentielle) jura.

Domme er nemme at give; visdom er svær at få.

Enhver ny ting kan ingen overskue eller gennemskue, før vi har talt om det i meget lang tid. Hvad, vi derimod igennem årtusinder har erfaring indenfor, er, hvor vigtigt det er, hvordan vi forholder os til andres liv, hvordan vi omtaler det, og hvordan vi deler det.