Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Er du lokal og loyal?

Er du lokal og loyal?


# Klummer
Udgivelsesdato Udgivet onsdag d. 11. april 2018, kl. 09:36
Er du lokal og loyal?

Af Bruno Rasmussen, sognepræst i Nærum

Det lokale posthus er lukket. Vi sender ikke breve længere. Nogle af de lokale butikker står tomme. Det er nemmere for os at handle på nettet. Det lokale bibliotek er i fare. Vi bruger det ikke, men hvor er det irriterende, at det en dag er væk, når vi står og har brug for, at det er der. Lokalavisen går måske også en trang tid i møde. De lokale foreninger: Beboerforeningen, spejderne, Ældre Sagen, idrætsforeningen, lokalhistorisk forening eller, hvad det nu er, lever kun i kraft af, at der er nogle, der engagerer sig i dem. Kirken står der stadig, men kun så længe, der er nogle der går i kirke og engagerer sig i det kirkelige liv. Skolen er der vel også, men andre steder er det ikke en selvfølge, og det er ikke en selvfølge, at den bliver ved med at være der.

Verden forandrer sig. Sådan er det, men vi er selv med til at have indflydelse på, i hvilken retning og hvordan den forandrer sig. Det er en udbredt opfattelse, at vi har de politikere, vi fortjener, og det er vel sandt nok, men forholder det sig ikke på samme måde med de lokaler butikker og foreninger, det lokalliv og nærmiljø, vi har?

Det lokale liv er afhængig af os. Det står og falder med, at vi selv og andre tager affære: Hilser på naboen, interesserer os for hinanden, handler lokalt, spiser lokalt, følger med i de lokale nyheder, engagerer os i lokale foreninger og tropper op, når der sker noget lokalt. Vi behøver ikke at blive hjemme bag fordøren. Vi behøver heller ikke at tage til København eller hvor det nu er, når vi skal handle eller ud at spise eller opleve noget.

Det lokale liv er ikke en selvfølge, og det lokale liv er ikke nødvendigvis bedre end det, der foregår andre steder. Men hvis vi stadigvæk mener, at det lokale og nære har betydning for os, er vi nødt til at gøre noget ved det.

Den eneste forskel på lokal og loyal er et enkelt bogstav. Loyal betyder trofast og solidarisk eller noget i den retning. Trofasthed og solidaritet i det nære er nødvendig, hvis vi mener, det lokale betyder noget for os. Det er ikke kun de andre, der skal være loyale. Det er også os selv – og gerne sammen med andre.