Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Julen er englenes bedste tid

Julen er englenes bedste tid


# Klummer
Udgivelsesdato Udgivet onsdag d. 13. december 2017, kl. 14:31
Julen er englenes bedste tid

Man kan møde engle over alt. Der er engle, man ikke kan se, men der er også engle, man godt kan se. Der er engle, der er små, og engle der er store. Der er nogen, der er gamle, og der er nogen, der ikke er det. Det siges, der er engle med vinger, men der er også engle, der ikke har en fjer på. Der er børn, der har sagt, at ”englene er rarere end julemanden”, og at ”englene er ansat hos Gud". Der er også et barn, der engang har sagt, at ”Gud slynger om sig med engle”, og selv har jeg oplevet et barn, der sagde, at ”julen er englenes bedste tid”.

Der har altid været nogen, der har påstået, at der ikke findes engle i virkelighedens verden, men er den verden i virkeligheden ikke en verden, som de fleste gerne vil have sig frabedt.

Der er nogen, der har opfattet og opfatter engles nærvær helt bogstaveligt, men man kan også opfatte deres nærvær i billedlig betydning. Ordet engel betyder sendebud og budbringer. Man kan bl.a. sige, et engle er fredens og tryghedens sendebud. De bringer bud om noget, der er godt og glædeligt. I Bibelen er der flere eksempler på, at de beroliger folk, der er bange. Hvis man ikke kun tænker bogstaveligt, har de fleste vel oplevet engle. Det kan være i skikkelse af andre personer. Det kan være i form af noget godt og glædeligt, der er sket. Engle bliver ikke mindre virkelige af, at man opfatter dem i billedlig betydning.

Julen er englenes bedste tid. Det er derfor, vi synger om dem til jul hvert år, bl.a. i:

”Glade jul, dejlige jul,
engle daler ned i skjul!
Hid de flyver med paradisgrønt,
hvor de ser, hvad for Gud er kønt,
lønlig iblandt os de går, - lønlig iblandt os de går!”

(B.S. Ingemann 1850)

Hid og lønlig er gamle ord, der kun sjældent bruges den dag i dag. Hid betyder herhen og til os. Lønlig betyder skjult og usynligt. Engle bliver ikke mindre virkelige af, at man ikke altid er i stand til at se dem. I bogen ”Den lille prins” (af franskmanden Antoine de Saint-Exupery) står der et sted: ”Kun med hjertet kan man rigtigt se. Det væsentlige er usynligt for øjet”.

Luk hjerterne op og se: Julen er englenes bedste tid.

Bruno Rasmussen, sognepræst i Nærum