Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

ElekTROmagnetisme og TROlde

ElekTROmagnetisme og TROlde


# Klummer
Udgivelsesdato Udgivet onsdag d. 27. september 2017, kl. 14:11
ElekTROmagnetisme og TROlde

Konfirmander i Nærum talte om tro. De skulle nævne ord med ”tro” i. Der blev bl.a. sagt trofast, troværdig og troskab. Der blev også sagt vantro og utro. Og så var der én, der med glimt i øjet nævnte ”elekTROmagnetisme”. Efter at vi havde moret os lidt over det, sagde sidekammeraten ”TROld”.

Det giver mening at overveje, hvad tro egentlig er. For tro er aldrig noget, der er færdigt. Man kan forsøge at finde andre ord, der dækker nogenlunde det samme som tro. Det kan f.eks. være ”stole på” og ”regne med”. Det kan også være tillid og håb. Man kan samtidig overveje, hvad der er det modsatte af tro. Nogle siger viden, og det kan det være, men viden hører også med til den kristne tro. Nogle vil måske også sige, at det modsatte af tro er tvivl. Selv mener jeg, at tro og tvivl hører sammen, og Søren Kierkegaard har skrevet engang, at troens modsætning ikke er tvivl, men fortvivlelse. Måske kan man også sige, at det modsatte af tro er frygt.  

Nogle går meget op i, om de selv og andre er troende. Nogle går også op i, om de tror på den rigtige måde, og om de er troende nok. Selv synes jeg, det er vigtigere at overveje, hvad det grundlæggende i den kristne tro er. Det grundlæggende er ikke menneskers tro. Det grundlæggende er Guds tro på os. Kunstneren Erik Clausen blev engang spurgt i en film: ”Tror du på Gud”, og han svarede: ”Nej … men Gud tror på mig.” Det er det, der er grundlaget i kristendommen.

H.C. Andersen skrev engang: ”I England, i den kongelige marine, er der gennem alt tovværk, i småt og stort, en rød tråd, der antyder, at det tilhører kronen.” Han fortsatte: ”Gennem alle menneskers liv går der også en rød tråd, en usynlig tråd, der viser, at vi tilhører Gud.” Det er det, der er værd at tro på. Det er tro-værdigt, at Gud er trofast og at Gud tror på os. Det kan man holde sig til, bl.a. når det er svært at tro på sig selv og når vi ikke er tro mod hinanden. Det kan man holde sig til i en verden med elekTROmagnetisme og utallige andre opdagelser. Det kan man også holde sig til, når TROlde i form af modgang, ondskab og død er på færde i livet.

 

Bruno Rasmussen, sognepræst i Nærum