Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Hvad handler livet om?

Hvad handler livet om?


# Klummer
Udgivelsesdato Udgivet tirsdag d. 1. november 2016, kl. 00:00
Hvad handler livet om?

Hvad handler livet om?


Af Annemette Norsker
Sognepræst ved Høsterkøb og Birkerød kirker


Hvad handler livet om? En hel del, men noget af det vigtigste for at have et godt liv, er at leve livet med dem, man er sammen med.
Og det er vi alle i bund og grund enige om, også selvom det kan være svært at efterleve, så ved vi godt, at man ikke skal skele til ydre ting og forskelle, men med åbent sind og hjerte tage imod andre. Og jeg mener, at det skyldes, at vi er protestantisk opvokset med den tankegang i århundreder. Den sidder mejslet ind i vores hjerner, den sidder i det inderste af vores gener, den sidder i det yderste af vores nervespidser. Vi lever og ånder i den tankesfære - så meget at det ikke kan ses på os.
Og derfor bliver danskere regnet for sekulære.
Men vores mangel på religion er med vilje – Danmark er ikke sekulært eller areligiøst.
Vores fravær af synlig religion er vores religion, og vi bærer vores kirke i sjælen og med stemmesedlen hver 4. år og har indrettet vores samfund efter den kristne tanke, at alle mennesker har værdi; og vi kan kræve, at andre indordner sig under dèn protestantiske tanke: At alle må være her i respekt for dèt og dermed for andre. En respekt der ikke er synlig, for vi elsker at lave satire med alt – intet er helligt;
Så alt er såre godt, og Martin Luther ville klappe af salig fryd og føle, han ikke havde levet forgæves.
Og dog mangler noget, siger jeg, og det noget er bevidstheden om det, jeg netop har skrevet:
At vi er religiøse - bare på den fineste måde. Men vores mangel på skiltning af det, vores vægring ved ydre symboler, vores dybt private tilgang til åndelige behov har gjort al tale om tro til det største tabu i dagens Danmark, viste en undersøgelse i Berlingeren forleden.
Og det betyder desværre, at de store slag i vores indre bliver i de lukkede private enrum, og det er ikke sundt, for ånd, spiritualitet, håb og tro skal deles med andre.
Den seksuelle frigørelse har fjernet mange spændinger for såvel samfundet som for den enkelte – hvor sidder spændingerne i dag?